В сезона на летните почивки засилват контрола в ресторантите и ол инклузив хотелите по морето.

През следващите месеци инспекторите от Агенцията по храните ще следят безопасни ли са продуктите, които ни предлагат в курортите. Традиционно проверки ще има и на производителите и търговците на сладолед.

Преди контролните органи да тръгнат на инспекции, екип na NOVA влиза в ролята на таен клиент, за да провери как се съхранява и продава сладоледът, който се предлага на открито. Какъв е резултатът от експеримента, както и какво показват първите за сезона проверки?

България е една от страните с най-много сигнали за опасни храни в ЕС

Избрани са няколко произволни обекта за продажба на сладолед в центъра на София. Резултатът от експеримента - в нито един от 5-те обекта лъжичките за сладолед не са индивидуално опаковани, а в два от тях – приборът за загребване е само един – за всички видове вкусове.

istock
istock

Може ли това да се окаже рисково – отговаря д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него въпреки ниските температури, при които се съхранява, сладоледът бързо може да се превърне в опасна храна. Затова когато купуваме насипен сладолед трябва да внимаваме дали лъжичките за консумация са отделно опаковани и дали всеки вид сладолед има отделна лъжица за загребване. Още по-опасно е, ако сладоледът се продава на открито.

„Тези сергии обикновено са на улици – където минават много хора, вдига се прах. Разпространяват се всякакви бактерии”, казва още лекарят.

Какво още показа проверката - гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg