"За 2 години и половина България е отправила 660 нотификации към ЕС за опасни храни. От тях 85% са за внос на храни от Турция и също толкова пестициди. България е една от страните с най-много сигнали, 1/3 от всички в Съюза. Турция е на второ място по брой нотификации за опасни храни". Това заяви за  NOVA д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог от "Активни потребители". 

По думите му не се упражнява достатъчен контрол на храните на границата.

Най-много сигнали за опасни храни, внос от Турция

"От тези 660 само 2 са за храни от България. Въпреки това у нас не се произвеждат чисти храни. БАБХ трябва да каже от 100 тира колко реално са минали проверка. Много от веществата за растителна защита, които се хващат на границата, са разрешени в Турция", посочи той.

istock
istock

Според него пестицидите водят до хронични заболявания - тумори.

Спипаха 85 кг месни и млечни храни с неясен произход


"Най-силните токсини се намират в ядки. Има липса на информация от БАБХ за съдържанието на плодове и зеленчуци. Кисненето във вода не може да отмие пестицидите, защото са мастно разтворими. Може да се сложи оцет или лимонов сок, но природните отрови са термоустойчиви", обясни Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg