Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) София област възбрани и насочи за унищожаване около 85 килограма месни и млечни храни, заради неизяснен произход, липса на етикети и неправилно съхранение.

Количествата са установени на три общински пазара в областта – в градовете Костинброд, Драгоман и Костенец. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Производители: Купувайте агнешко директно от фермите

В рамките на четири дни инспекторите на ОДБХ София област са извършили 16 проверки на общински пазари в областта. 

На пазара в Костинброд е констатирано предлагането на храни от животински произход – суджук, луканка и други, без етикети и търговски документи. Цялото количество – около 25 кг, е насочено за унищожаване, на търговеца е съставен акт. 

istock
istock

От бизнес оператор на пазара в Костенец са иззети и насочени за унищожаване над 20 кг сирене, сланина и печено пиле без етикети, здравна маркировка и документи за произход, съхранени неправилно – без осигуряване на хладилни условия. На продавача е съставен акт, съгласно Закона за храните.

Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа

На пазара в Драгоман е установена продажба на млечни и месни храни без етикети и търговски документи. Насочени за унищожаване са 40 кг храни, а на търговецът е съставен акт. 

Нарушение при предлагането на кашкавал от регистриран производител е установила проверка на пазара в град Годеч. Съставен е акт на търговеца. Нарушението е административно, поради което няма храни, насочени за унищожаване. 

При останалите проверки няма установени нередности. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg