През 2020 г. 8,6 на сто от населението на ЕС, както и всеки пети европеец, изложен на риск от бедност (21,7 на сто), не са могли да си позволят да се хранят с месо, риба или вегетарианския им еквивалент всеки втори ден, отчита Евростат, цитиран от БТА.
 
Освен това 3,3 на сто от населението на ЕС и всеки десети европеец, изложен на риск от бедност (9,7 на сто) , не са могли да си позволят връзка с интернет. Това са два от общо 13 показателя, които са използвани за определяне на степента на тежка материална и социална нищета.
 
Най-висок дял хора, изложени на риск от бедност, неспособни да си позволят хранене с месо, риба или вегетарианския им еквивалент, е регистриран в България (54,6 на сто), следвана от Гърция (45,6 на сто) и Словакия (36 на сто).

За сметка на това Кипър (3,8 на сто), следван от Ирландия (3,9 на сто), Люксембург и Нидерландия (6,6 на сто и в двете страни) са с най-нисък дял.

Около 870 000 души в България се затрудняват от поскъпването на живота

Най-висок дял хор, изложени на риск от бедност, неспособни да си позволят връзка с интернет, е отчетен в Румъния (40,9 на сто), следвана от България (26,6 на сто). На дъното са Швеция (1,1 на сто), следвана от Нидерландия и Люксембург (1,3 на сто и в двете страни), в които този дял е най-нискък.
 

istock
istock

И при двата показателя дяловете са били по-ниски във всяка страна за цялото население спрямо хората, изложени на риск от бедност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg