КНСБ настоява правителството да увеличи командировъчните. Предложението на КНСБ е сумата за дневни пари на командирован в страната работник или служител да се повиши от 20 лв. на 35 лв.

Предложението е част от пакет от мерки на КНСБ за спешна подкрепа на доходите, който предстои да се обсъжда тази седмица на работна среща с бизнеса и служебния социален министър Гълъб Донев.

Аргумента на КНСБ за увеличаване на командировъчните е, че размерът на така наречените дневни не е актуализиран от 2008 г. и на практика не може да покрива нормално хранене поне два пъти дневно на командированото лице.

Половин милион българите получават минимална работна заплата у нас

Сред другите искания на синдикалистите е да се определят критерии за енергийна бедност и да се подготвят бързи промени в действащата нормативна база за целево енергийно подпомагане, а от първи декември да се въведе и прилага 460 лв. официална линия на бедност вместо сегашната от 369 лева.

istock
istock

Проект на правителството предвижда тя да стане 413 лв. от първи януари догодина.

КНСБ настоява също така подпомагането по оперативната програма за храни да се разшири, като се включат и всички пенсионери с лична пенсия плюс добавката от 120 лв. до 600 лв. включително.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg