Колко пари са нужни на едно семейство, за да покрива месечните си разходи и от какво се налага да се лишават домакинствата? Според последното проучване на КНСБ издръжката на човек е скочила с 56 лева за 9 месеца.

„През септември се наблюдава ускорено нарастване на цените. Всички сме свидетели, че крайните цени в големите търговски мрежи са нараснали с почти двуцифрени проценти на основни хранителни стоки. Освен това нарастват цените на електро- и топлоенергия. Всичко това доведе до нарастване на необходимия нетен месечен доход за един работник, живеещ сам”, обясни пред NOVA Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Каква сума на месец е нужна на един българин, за да преживява

През септември необходимият нетен месечен доход е достигнал 1103 лева за едно лице по потребителска кошница, която е изчислена за живеещ сам. За тричленно домакинство нетният доход е 1985 лв., което означава със 100 лева нарастване от началото на годината.

„Около 30% от работещите в България получават средна и над средната работна заплата. Всички останали получават работна заплата под средната. Тоест 2/3 от българите получават работна заплата под средната за страната – 1525 лв. Това означава, че от тях 500 000 са на минимална работна заплата. Това са данни на НСИ. На този етап минималната работна заплата покрива 50% от необходимата работна заплата”, посочи още Иванова.

istock
istock

Всички, които получават минимална работна заплата, за КНСБ са работещи бедни. От Синдиката са изчислили, че за тричленно домакинство, всеки един от възрастните трябва да получава минимум 992 лв.

„Нашият синдикат излезе с разчети, че всяка година минималната работна заплата трябва да нараства със 17.5% минимум всяка година до 2025 г. Това означава, че следващата година трябва да имаме минимална работна заплата 764 лева. Направихме изчисление какво покрива на този етап минималната работна заплата – храна и поддръжка на жилище, което включва ток, вода. При заплата от 764 лв. остават около 110 лева, които ще бъдат пренасочени за здравеопазване, образование”, обясни Иванова.

Вижте прогнозата на БНБ за заплатите у нас

Диана и съпругът й имат малък бизнес. Продават плодове и зеленчуци на Американското пазарче в Русе. Почти половината от стоката е тяхно производство. Работят и в студ, и в горещина, без почивен ден. Затова и успяват да припечелят месечно сума над средната за страната. Най-големият разход за Диана и съпругът й е сметката за тока. Парите, които дават за храна, не са много,  защото отглеждат зеленчуци и приготвят зимнина.

Жената разказва, че голяма част от доходите на семейството отива за издръжка, не могат да спестяват. Налага се и да се лишават от нещо. Най-много Дияна се притеснява от това, че продукцията бързо се разваля, клиенти няма, а ако пазаруват са доста пестеливи. В Русе средната заплата е 1245 лева, с близо 300 лв. по-ниска от средната за страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg