Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол, показа проверка на Нова тв.
 
Суджуци и луканки, произведени в домашни условия, се предлагат свободно в сайтове с обяви.
 

В интернет има десетки обяви за колбаси, директно от производителя. Домашните майстори привличат с оферти за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле "Елена" и дори кайма на атрактивни цени.
 
Един от пусналите оферта за домашни суджуци, произведени в пловдивско, обяснява, че месото е качествено, а колбасите - безопасни.

Пробутват ни замразена риба за прясна

"Лично аз си ги правя - 13 лв. струва, а сухите са по 20 лв. за килограм. В магазина искат 30-35 за боклуци, а домашното месо – аз си го гледам", каза онлайн продавачът и добавя, че сам коли животните в обора си.
 
Никой не контролира продажбите на домашни мезета и колбаси в интернет, защото все още няма законови изисквания към този тип търговия. И всеки носи лична отговорност, ако си купува месо онлайн.

istock
istock

Сигнали за продажби в интернет на месо постъпват и в Агенцията по безопасност на храните. От там проверяват всеки такъв случай, но признават, че контролът е труден.
 
"Пазарът в интернет е необхватен, извършва се контрол на някакъв извадков принцип, както и при сигнали от граждани, които ние получаваме.

Тогава започваме разследване от наша страна, за да проучим точно от къде постъпват към потребителите тези продукти, съответно уведомяване и други компетентни органи. Това са нерегламентирани продажби.

И санкцията при търговия и производство от нерегистриран обект е между 1500 и 6000 лв.", заяви Иван Енчев от "Контрол на храните" в БАБХ.

Как могат да ви изпързалят, ако продавате стоки в нета

В обявите обаче информация за произхода на месото се намира трудно.
 

"Обявяват, че са домашно производство. Не знаем какво е вложено в този продукт – дали има добавки, които са забранени, има ли алергени", поясни Енчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg