"На практика имаме спокоен пазар в момента. Това, което тревожи хората и изнервя обстановката, е, че изостанаха доходите. Имаме силна, мощна, доста конкурентна среда. Ценовите равнища не са достатъчно обременени с вредни въздействия. Положението не е толкова неприятно, колкото се мъчат да го изкарат един или друг анализатор."
 

Този коментар направи пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Той е категоричен, че напрежението идва от изоставането на доходите, а не от пазарни взаимодействия.

1427 лв. е необходимият нетен месечен доход за един работещ човек

Според него по това време през миналата година е имало ясно изразена възходяща крива на цените, а сега тя е низходяща. По думите му през 2022 г. е имало доста стрес на пазара, а сега той е стабилен.

Иванов уточни, че ръстът на цените е 3% на годишна база, "тоест процесът утихва" и даде пример – спрямо потребителска кошница с продукти за 100 лева миналата година, сега цената им би била 103 лева.

istock
istock

По идеите на Министерството на икономиката за намаляване на цените с кампания "Достъпно за вас" Владимир Иванов посочи:

Ще паднат ли цените на основните храни

"Вариантът със закон да вкараме временна мярка, както направиха Гърция и Румъния, също е на масата. Тази мярка не е пазарна, тя има своите доста сериозни негативи. Предпочете се вариантът на пряко договаряне със самите вериги, споразумение между определени търговски субекти и държавата. Това ще го направят доста субекти, вече има съгласие в бизнеса. Всяка седмица ще има продукти в седем продуктови групи – малката потребителска кошница, следващата седмица поемат от същите продуктови групи. Споразумението е за 8 месеца. Ако даде резултати, не пречи да се продължи. От 1 ноември ще започнеВъв всяка брошура, във всеки магазин ще има етикетчета "Достъпно за вас", с лого."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg