15 основни хранителни продукта, влизащи в малката потребителска кошница, да бъдат предлагани на възможно най-добри цени за най-уязвимите потребители. Тази мярка ще бъде приложени преди началото на зимния сезон. Това предложи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Според Aндрей Велчев - председател на сдружение "За достъпна и качествена храна", трябва да се направи внимателен анализ дали потребителската кошница не трябва да порасне.

Въвеждат нови мерки, за да свалят цените на храните


"Рибата не е там, а тя е по-предпочитан продукт, като заместител на местни продукти. Локалното производство е една възможност за по-ниски цени. Имаме стотици малки локални магазинчета, които вече ги няма на картата. Все по-малко масови продукти са на промоция, а когато се случи, то е за сметка на качеството", заяви той пред NOVA NEWS.

istock
istock

По думите му малките търговски обекти може да фалират тази зима.

"Таванът на цените изглежда като извиване на ръцете, но големите супермаркети трябва да намерят начин. Малката потребителска кошница не бива да става все по-недостъпна. Има продукти с доста нереални цени", смята Велчев.  

Повече по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg