Все повече пчелари предпочитат социалните мрежи и онлайн  пространството за продажба на своята продукция. Това каза в интервю за Радио Варна пчеларят Димитър Димитров. Той изрази опасенията си, че по този начин пчеларството е започнало да навлиза в сивия сектор.
 
"Като влезеш в социалните мрежи, в различни групи се предлага мед от производители. Продават се различни видове мед с най-различни съставки в него - портокал, мандарина, банан и други. Този мед се търгува на цена от 5-6 лева за килограм. Хората поръчват, но знаят ли какво точно си купуват? Кой контролира тези продажби? Дори и пчеларят да има протокол от съответната лаборатория за изследване на меда, идва въпросът той какви данъци плаща", пита се Димитров, който има два пчелина в село Засмяно и е собственик на магазин за мед и пчелни продукти във Варна.
 
"Аз си продавам меда в магазина и си плащам данъците. Цените на меда в моя магазин са между 10 и 13 лева за килограм, което е по-ниско в сравнение с големите търговски обекти, където меда се търгува за около 16-18 лева за килограм. Там обаче медът е преработен, а натуралния е по-качествен", коментира Димитров и допълни, че именно заради ниските цени на предлагания мед в интернет, клиентите недоволстват, когато видят буркан на цена 12 или 13 лева.

Продават двойно по-скъпо меда в магазина

"Много млади пчелари не регистрират своите пчелини. Това е опасно, защото може да е разпространител на болести и да засегне съседен пчелин, който е регистриран. Нерегистрираният обаче не подлежи на проверка и тогава кой ще носи отговорност", попита Димитров.
 

istock
istock

Това обаче са само малка част от проблемите, с които се сблъсква сектора. С години продължава тенденцията все повече пчелари да се отказват, а сред основните причини са големите разходи, липсата на достатъчно помощ от държавата и не на последно място - разделението между пчеларите.
 
В момента изкупната цена на меда е около 5.50 лева за килограм. Според Димитър Димитров тази цена е ниска.Пчеларят не се нае с прогноза дали ще има поскъпване на меда, тъй като разчетите се правят в края на стопанската година.
 
Най-търсените видове мед от клиентите са билковият, липовия и акациевия.
 
"Много търсен е медът от бяла акация, която обаче в региона на село Засмяно я няма от близо 2-3 години", сподели Димитър Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg