Хранителни вериги продават немски картофи като българско производство. По този начин лъжат и заблуждават клиентите си, заявиха от Националната асоциация на картофопроизводителите.

Те са направили проверка в няколко магазини в страната. На етикетите пише произход от България, но реално не са, защото ние ги познаваме и виждаме, че са немски, заяви Тодор Джиков, председател на асоциацията. Освен това родната стока е на доста по-високи цени от вносната.

Според него измамата идва от доставчиците на веригите, които сляпо им се доверяват. По закон всеки търговец подписва декларация за произход на стоката, която продава на магазините. Призоваваме да започнат масови проверки на веригите и техните доставчици за произхода на продуктите.

За целта ще сезираме Комисията за защита на потребителите, НАП и Българската агенция за безопасност на храните да проследят цялата верига от къде идват картофите, като какви се продават и дали са българско производство, подчерта Тодор Джиков.

Той настоя веригите също да направят собствени проверки на доставчиците си, допълни той. Те разполагат със Система за управление на качеството Global GAP, която проследява продуктите от щанда до полето.

С подобни лъжливи документи не е осъществен контрол дали в картофите няма нитрати, тежки метали и пестициди. „Нямаме нищо против немските картофи и тяхната продажба, но те трябва да бъдат правилно обозначени. Хората трябва да имат право на избор, а не да бъдат заблуждавани“, обясни Джиков.

istock
istock


Какво се случва с цената на картофите

В същото време родните производители вече 5 месеца не могат да продадат продукцията си и тя залежава по складовете. Причината е в по-ниските цени на вносните картофи заради отпуснатите големи субсидии на местните земеделци в Германия, Полша, Румъния, Белгия, Нидерландия и Франция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg