Българската агенция по безопасност на храните и Асоциация „Активни потребители“ съвместно проверяват дали сиренето в търговската мрежа е истинско, предаде БГНЕС.

При една от проверките им са открити две видими нарушения.

Във фирмен магазин за млечни продукти, продавачката се опита да осуети проверката. Тя каза, че обектът не работи и го заключи, като за минути превърна в заложници успелите да влязат в магазина представители на асоциацията.

С близо 5% скачат цените на храните

Главният експерт в Дирекция „Контрол на храните“ д-р Райна Иванова обясни, че взимат проби за наличие на немлечни мазнини в млечните продукти, а също така и изследват дали продуктите съответстват на посочените данни в документацията на производителите.


„Активни потребители“ предложиха от кои продукти да вземем проби. Те се взимат от неотворени кутии, които се отварят в наше присъствие. Пробите ще бъдат занесени за лабораторно тестване. До този момент тях ги взимаме съвместно с Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисия за защита на потребителите. Документите се подготвят от Дирекциите за безопасност на храните“, посочва тя.

Лъжат ли ни в кантара на пазарите

 „При физическата проверка установихме, че има имитиращи продукти, които не са предварително опаковани. Съгласно изискванията на законодателството имитиращите продукти трябва да бъдат пакетирани от производителя“, заяви тя и увери, че ще бъдат предприети мерки, спрямо производителите и фирмата – продавач, като глобата за производителя може да достигне до 6 000 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg