В средата на месеца започва инициативата „Достъпно за вас“, която ще отбелязва намалените стоки от 7 продуктови групи.  Идеята е да се даде най-добрата информация за най-добрата цена, каза в предаването „Събуди се” по NOVA Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

„Мярката цели да създаде най-добра конкурентна среда, да ангажира с репутационен риск пазарните играчи от страната на предлагането, а от страната на търсенето да се даде повече информация на хората как да подберат своята потребителска кошница”, каза Иванов.
 
Той уточни, че идеята е потребителят да има повече информация, а в инициативата ще се включат и малки обекти.

Ще се стигне ли до намаляване на цените на храните в търговските вериги

„Най-ниските цени ще бъдат обозначени във веригата. Целта е продуктите да обслужват хората с най-ниски доходи”, каза още той.
 

istock
istock

По думите му чрез мярката гражданите ще са по-добре информирани, ще има прозрачност на пазара. „Пазарът е най-добрият регулатор. Трябва да положим усилия. Това е добра стъпка в подобряване на търговските практики”, добави Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg