"Достъпно за всеки“ е новата инициатива на правителството, чрез която то ще се опита да се справи с високите цени на храните. Насочена е към големите търговски вериги.

Министърът на икономиката уверява, че не става въпрос за таван на цените или за вменяване на задължения, а за доброволна инициатива, която няма да пречи на свободната конкуренция. 
 

"Позитивно е, че се търси диалог с бизнеса и що - годе пазарни механизми. Има и конкретна цел, която е заложена. Тя кореспондира с обявеното намерение на България за влизане в еврозоната от първи януари 2025 година", обясни пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, което обединява голяма част от търговските вериги.

Пазарът е спокоен, но доходите изостават

И сега най-атрактивните цени са в големите търговски вериги, обясни той.

"Очакванията ни са това, което Министерството на икономиката очаква да подпише индивидуално с всяка една от търговските вериги, които решат да се включат в тази инициатива, да бъде съгласувано и с Комисията за защита на конкуренцията". 

istock
istock

Ако нещата са изчистени в тази посока, може би ще има компании, които ще се включат, прогнозира той.

Ще паднат ли цените на основните храни

"Министерството на икономиката изрази желание намалените цени да са изцяло за сметка на търговеца – в тях да не участва фирмата, която е доставчик. По-скоро би се добавил допълнителен ангажимент на компаниите, които биха се включили, да добавят още продукти в намалените си цени"

Намерението е търговската надценка на веригите да се намали, разясни Вълканов. Той не изключи възможността тези намалени печалби да се компенсират като се начислят върху други стоки, които не се обявяват върху търговските табла с намалените стоки. 

"Това е естествен бизнес ход, но всеки ще определи за себе си как да постъпи".

Веригите могат да започната тази кампания, когато получат документ от Министерството на икономиката, който разписва подробно механизмите и начините на действие. Той трябва да бъде съгласуван и с регулаторните органи, посочи Николай Вълканов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg