Имаме много добра реколта и на плодове, и на зеленчуци. На пазара на храни имаме стабилизация, последният пиков момент беше на 30 април, след това имаше плавен спад до края на май. Това заяви в "Денят започва" председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
 
Потребителската кошница е 23% по-скъпа спрямо предходната година.
 
По думите му много от измененията в цените са от създадените негативни очаквания. Иванов призова да не се използва пазара за постигане на други цели, тъй като пазарът е чувствителен. Призова за повече информираност и разум от потребителите.
 
Според Владимир Иванов страхът и незнанието са много заради енергийния пазар, но пазарът има уникалната способност да се регулира. Вероятно ще има трендове нагоре, предвид че зимата изисква използването на повече енергийни ресурси.

С колко ще поскъпнат стоките след скока на газа

Определено потреблението се сви, масово се насочва към стоки от първа необходимост. На фона на определени периоди, в момента имаме доста сериозно свиване на търсенето, пазарът е много близо до перфектната конкуренция.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg