Цените на саламите и кренвиршите ще се повишат след Нова година.

Очаква се поскъпването да е с 10 на сто, съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов.

Месопреработвателите очакват търговските вериги да отговорят на предложението им за  за корекции в цените на месните продукти.

Свинското стига 15 лв. за кг месец преди празниците

Това увеличение е трето поред за тази година и в крайна сметка спрямо миналата година има 20 на сто ръст в цените на преработените мръвки.
 
Причината са по-високите цени на свинското месо. Според Урджанов рекордните цени на суровината мъчат родните месопреработватели, стана ясно от думите на Урджанов.

В момента те купуват от други европейски държави основната си суровина много скъпо, като увеличението е над 50 на сто от март до сега.
 

istock
istock

Друг проблем пред преработвателите е господстващото положение на веригите, твърди председателят на месопреработвателите.

От втори декември те са заявили, че цените ще бъдат вдигнати, но решение от веригите се чака в рамките на два месеца.

През този период никой преработвател, дори и най-големият, няма в складовете си толкова много месо, че да издържи в очакване на отговора и се налага да работи с високи цени на суровините и ниски цени при реализацията.

Атанас Урджанов се надява да няма фалирали компании в това време, но не е голям оптимист.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg