Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката. 

Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.

Цените на храните ще останат високи

"Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва пред БНР председателят на браншовата организация Димитър Михайлов. 

istock
istock

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо:

"То е около 30 процента, със 70 процента внос".

При 40 храни има разлика в цената от 24,5%

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.

"И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg