Браншът е готов да посрещне Великденската кампания“, каза пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
 

„Има достатъчно агнета, за да бъде нахранен българският народ за Великденските и Гергьовденските празници, традиционно тази година ще се изконсумират около половин милион агнета.

Ще има обаче и вносно месо и тази година. Сигнализирали сме отговорните институции за дъмпинговите подходи, надяваме се да направят проверки. От Македония е месото и това явно ще е тенденция през следващите години.

Отпускат 1 млн. лв. за реализация на българско агнешко месо

Искаме да се провери македонското агнешко, защото имаме информация, че животните там се хранят с месокостно брашно или т. нар. "трупно брашно", което в България е забранено още от влизането ни в ЕС, да не се добавя то във фуража“, поясни още Караколев.

istock
istock

Браншът настояват това месо да се забрани веднага с влизането му в България, защото пробите за качеството не стават бързо.

"Българското агнешко месо е със син печат, всичко останало е с червен печат", каза експертът.

По думите му вече е законно и да си купиш месо директно от ферма.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg