Свинското месо – рекордьор по поскъпване през 2019-а. Цената за килограм е скочила с до 60%.

Това лято африканската чума не подмина и България - близо 200 хиляди животни бяха изклани или 20% от свиневъдството у нас.

А свинското месо от средна цена 7 лева за килограм в началото на годината през октомври достигна 9 лв. А покрай празниците - от 10 лева и нагоре.

Според експерти обаче цените на свинското месо са изкуствено надути.

Забраняват колетите с домашно сирене и суджук

Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите заяви пред NOVA, че свинското месо обаче не е еднозначно понятие, а има различни позиции – филе, врат, гърди, плешка и т.н. По негови думи, няма място за спекула в цената, но проблемът идва от избиването на 200 хиляди прасета у нас, като числото се увеличава.

Според него големият проблем идва от Китай.  Африканската чума там продължава да се развива главоломно заради ниското ниво на биосигурност в техните големи свинекомплекси. Миналата година те избили над 200 милиона прасета, като има допускания, че бройката вече е достигнала 500 милиона. Официална информация за това обаче няма.

istock
istock

„Китайците добиха навик да консумират свинско месо, което превърна потреблението там в два пъти по-високо отколкото целия останал свят. Дефицитът там е много голям, а китайските търговци поръчват по 1000-2000 контейнера с месо, всеки тежащ 20 тона. Европа всичко за Китай.” каза Вътев.

Ще поскъпне ли свинското след новия случай на чума

„Все още никой не се ангажира с прогноза за увеличението на месото през тази година. Смятам, че такава прогноза не е и възможна, защото не се знае до къде ще се задълбочи кризата в Китай. Също така китайската държава води преговори да закупи най-големите европейски комплекси за свиневъдство”, обяснява Вътев.

Интересен факт според него е, че в държави като Германия, Холандия, Дания и Испания няма чума по прасетата. Там мерките за биосигурност са на изключително високо ниво.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg