Търговец ще плати глоба в размер до 2 на сто от реализирания от него оборот в страната през предходната календарна година, ако не предлага поне един евтин продукт от списък, обявен от Министерството на икономиката. Това предвижда Закон за надценките на хранителни продукти, качен за обществено обсъждане.

Ако пък веригата не предоставя достатъчно количество в търговските си обекти и предлагат тези продукти на потребителите без прекъсване, то се наказва с глоба в размер от 5 000 лв. до 50 000 лв., съответно с имуществена санкция в размер от 10 000 лв. до 100 000 лв.

Законопроектът има за цел временно да се регулират ценовите нива на определени основни хранителни продукти при минимална намеса в пазарните отношения. Поради тази причина приложното поле на законопроекта е ограничено до търговията на дребно с определени видове храни.

Задължените лица от страна на бизнеса са ограничени до предприятия с годишен търговски оборот над 30 млн. лв., което изключва всички микро и малки предприятия, пише в мотивите към проекта.

Той предвижда търговецът да определя минимум по един продукт от всеки от видовете храни, които се избират от тези, продавани на най-ниските непромоционални цени от всеки вид храна, но не трябва да са имитиращи продукти.

Определиха 17 храни с таван от 10% надценка

Цената на евтините стоки трябва да се продава с надценката в размер до 10% (десет на сто). Надценката се прилага преди начисляване на данък върху добавената стойност.

istock
istock

С приемането на Закон за надценките на хранителни продукти ще се адресират проблемите свързани с високата инфлация и намаленото потребление на хранителни продукти като се определи временно таван на надценките за поне един артикул от най-ниския ценови диапазон на съответна група продукти, обясняват вносителите на законопроекта.

Предлага се законът да важи 6 месеца след окончателното му приемане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg