Световните цени на храните са се понижили за трети пореден месец през юни, но са останали близо до отчетените през март рекордно високи равнища. Това съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО- FAO), цитирана от Ройтерс.

Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище 154,2 пункта спрямо преразгледани нагоре 157,9 пункта за май.

Въпреки месечния спад индексът за юни все още е с 23,1 на сто по-висок, отколкото през предходната година заради влиянието на руската инвазия в Украйна, опасенията за неблагоприятни атмосферни условия, силното глобално търсене и високите производствени и транспортни разходи.

Започва ли поевтиняване на храните

Индексът на ФАО за зърнените храни отчита 4,1-процентен спад на месечна основа, но и 27,6-процентен скок на годишна основа. Според организацията на ООН юнският спад се дължи на обусловената от сезона достъпност до новата реколта в Северното полукълбо и някои от големите страни производителки, както и от по-високите производствени перспективи в Русия.

istock
istock

При растителните масла има спад от 7,6 на сто на месечна основа, задвижван от сезонното увеличение на добива в големите страни производителки и перспективата за увеличение на доставките от Индонезия.

Индексът за цените на захарта е намалял с 2,6 на сто спрямо май, като забавянето в глобалния икономически растеж се е отразило на търсенето.

Коя е следващата храна, която може да поскъпне в световен мащаб

Индексът за месото е нараснал с 1,7 на сто на месечна основа, поставяйки нов рекорден максимум, а млечните продукти са скочили с 4,1 на сто на месечна основа спрямо май. Световните цени на млякото на прах са се повишили заради силното търсене на внос и продължаващите нарушения по веригите за доставки.

ФАО обяви, че повишената прогноза за реколтата от зърнени храни се обуславя в голяма степен от корекцията нагоре с 6,4 милиона тона на оценката за производството на фуражното зърно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg