Спекулациите с цените на доматите са от търговците. Повечето от търговците са регистрирани като земеделски производители, без да произвеждат, за да работят без касови апарати. Контролът е в компетенцията на Министерството на земеделието и на Министерството на финансите."

Това коментира пред БНР Мая Попова, производител на зеленчуци. 

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов, цена от 6.00 лева за килограм домати е спекулативна и съветва да не се купува такава стока. 

По негови думи, в момента цената на едро на оранжерийна продукция на домати екстра качество е 2.50 лева за килограм. 

Цената на доматите у нас с рекорден пик за последните 10 години

Мая Попова коментира заповед на директора на Агенцията по безопасност на храните, според която всички плодове и зеленчуци, влизащи у нас от членки на ЕС, трябва да се изследват за пестициди:

istock
istok

От Гърция се внася стока с ниско качество, която идва може би от трети страни. Гърция знае, че не е на добро ниво и я прехвърля в България като реекспорт. Има случаи на африкански домати да влизат у нас като гръцки. От години си го знаем това, досега нямаше контрол и сега е нормално търговците да реагират, защото знаят, че при изследване на доматите и излезе този проблем, няма да могат да внасят, а те имат огромна печалба“.

Благо Илиев, производител на зеленчуци, допълни:

Това е добър и интересен ход на нашето правителство... Най-големият проблем е, че доматът е реекспорт, а и с евросубсидия за килограм. Гърците получават немалко пари като евросубсидия. Но защо трябва се конкурират с нашия домат, който не е с евросубсидия“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg