Няколко основни вериги за хранителни стоки наложиха ограничения за пазаруването на основни продукти като брашно, олио и захар - от две до четири бройки на човек. Засега мярката е само за пазаруване онлайн от сайтовете на тези магазини, като специалистите твърдят, че става въпрос за предпазна мярка.
 
Пред в. "Катимерини" високопоставен служител на голяма търговска верига заявява, че ситуацията още е под контрол, но фирмите за производство на брашно вече не могат да осигурят предишните запаси, заради повишените цени на пшеницата.
 
Проблемът със слънчогледовото олио е още по-голям, тъй като вече има недостиг. Търсенето е голямо, защото олиото се използва много в ресторантьорството и в хранително-вкусовата промишленост.
 
Заедно с ограниченията има и поскъпване - за последните три седмици цената на слънчогледовото олио в Гърция се е повишила с 4,69 %, а на брашното - със 7,81 %.

Цената на хляба отново се покачи с 20% поради високата цена на пшеницата и тока, твърдят хлебопроизводителите, които не могат да посочат колко още ще скочат цените. Около 2,5 евро се движи цената на килограм хляб. От скока в цената на електроенергията през ноември досега с 15% поскъпнаха всички хлебни изделия.

Според търговците в Гърция най-бързо се очаква да приключат запасите от захар.

 
От гръцкото правителство отрекоха да се задава продоволствена криза, но все пак наложиха строг контрол върху запасите на редица категории стоки като брашно, олио, зърнени култури, торове, фуражи. В сряда вече бе приет съответен закон. „„

Ще изчезнат ли храни от магазините заради войната в Украйна

"В срок от два дни след публикуването в официалния държавен вестник на закона, предприятията на всички етапи от веригата на доставки трябва да представят данни за запасите от суровини за производството на торове, фуражи, зърнени култури от всякакъв вид, по-специално пшеница, ечемик, овес, царевица, брашно, по-специално пшенично или грис брашно и брашно от други зърнени култури; масло и по-специално маслиново, слънчогледово, палмово и царевично масло.

istock
istock

Подготвяме се за всякакви изненади и не просто следим събитията, а сме загрижени за сигурността на гражданите и за стабилността на странат. Правителството вече изисква обявяването на запаси от редица продукти поради руската инвазия в Украйна и възможността за недостиг. Ще предприемем всички необходими мерки по отношение на сигурността на веригата за доставки", заяви говорителят на кабинета Янис Иконому.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg