Различните видове разфасовки свинско месо са поскъпнали през декември 2019 г. спрямо декември 2018 г. с 5% в Смолян до близо 41% в Габрово за свинския бут на дребно в магазините.

Това показват данните на Системата за агропазарна информация. В София и Перник например увеличението на цената на свинския врат за година е 10,6%, докато във Велико Тръново поскъпването е с 32,4%.

Данните показват, че при търговията на едро и на дребно със свинско месо също има повишение на средните цени.

Ръст и в цената на колбасите

Увеличението на средногодишните цени на едро и дребно в сравнение с 2018 г. е с между 3,6% и 8,5%. За декември 2019 г. промяната спрямо година по-рано е между 23,7% и 32,8% за различните разфасовки.

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) за пазара на свинско месо у нас за 2019 г. средната изкупна цена е 2,82 лв./кг живо тегло.

Наблюдава се покачване на ценовите стойности под влияние на развитието на европейския пазар, както и вследствие на негативния ефект от възникването на огнища на Африканска чума по свинете в България.

По-чувствително е покачването на средните изкупни цени на угоени прасета през последните два месеца на 2019 г. Увеличението на цената през декември 2019 г. достига до 32,1% спрямо цената през декември предишната година.

istock
istock

Стойностите варират за различните области, като поскъпването е по-слабо изразено в Благоевград и Кюстендил - ръстът там е с 4,9%, докато в Кърджали достига 43,4%.

По данни на Европейската комисия от втората половина на март 2019 г. досега се наблюдава увеличение на средните цени на свинското месо в Европейския съюз. 

Среднопретеглената изкупна цена на окачествено свинско месо от клас „Е“ средно за целия ЕС за ноември е 186,4 евро за 100 кг кланично тегло, което означава с 39% по-висока цена спрямо тази от януари 2019 г. 

Най-голямо увеличение на годишна база е отбелязано в Белгия и Латвия – с близо 66%. През първите десет месеца на 2019 г. общият експорт на свинско месо от ЕС за трети страни нараства със 17,5% спрямо същия период на 2018 г., възлизайки на близо 3,9 млн. тона.

Това се дължи основно на ръст в износа за Китай с 63,4%, до 1,8 млн. тона.

Прогнозата на ЕК е покачването на цените да продължи и през тази година, като те могат да паднат рязко в зависимост от скоростта на възстановяване на китайското производство и нарастването на производството в конкуренти на ЕС, като САЩ, Бразилия и Канада.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg