Най-скъпите кашкавал и кайма ядат в регион Велико Търново.

Това показват данните за цените на едро на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за предходната седмица.

До 14,36 лева достига цената на килограм кашкавал във Велико Търново, докато във втория в класацията - София, цената е максимум 13,70 лв./кг.

В Сливен пък за същия продукт плащат до 9,60 лева за килограм.
 
Каймата във Велико Търново също е най-скъпата в страната - 7,80 лв./кг, докато най-евтино продуктът се търгува в Добрич, почти наполовина - срещу 4 лева за същото количество.

На борсите на едро в страната варненската кайма е на половин цена в сравнение с кайма, произведена във Велико Търново. Най-скъпо кашкавалът се продава на тържищата в Хасково, отчитат още от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Драстична ценова разлика има и при кравето сирене. Кравето сирене излиза най-скъпо излиза в София – 9,46 лева за килограм и във Велико Търново - 9,20 лв./кг на едро.

Освен каймата, в Добрич най-евтини са и яйцата, които вървят между 12 и 14 стотинки за брой. В Бургас и Ямбол за тях плащат до 23 ст.

istock
istock

Брашното се търгува най-евтино в Плевен и Враца за около 73-74 ст./кг, а най-скъпо в София и Бургас за 1,28-1,30 лв./кг.

Цената на краставиците скочила със 74%

През изминалата седмица повечето продукти на едро са поевтинели, като с над 10 на сто по-ниска е цената на вносен червен пипер, оранжерийни краставици, череши и пресни картофи. В същото време поскъпват вносните и оранжерийни домати с 9-12 стотинки за килограм.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg