И в скъпите марки сирене има такива, които са с високо водно съдържание, показа проверка на Асоциация „Активни потребители“, които са тествали тестваните 48 марки сирене, като при 35 се установява водно съдържание над 60%. От общия брой 12 или 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени.

Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика.
 
Резултатите при двете категории сирена – по-евтините и по-скъпите, са различни. При 34-те евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29  или 85%, а от тях 10  или всяко трето съдържанието на вода е над 70%. При по-скъпите, подбирани случайно сирена, оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени. За анализ на немлечни мазнини бяха подбрани 6 продукта и положителна за такива се оказа един от тях. За наша изненада 43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка продавана неопакована в магазин на Била под името „Даная“. Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лева на килограм, обясняват от асоциацията.

„Всички открити в нашето изследване продукти нарушават поне 2 задължителни национални критерия. Предлагат са сирена с водно съдържание над 60% които не са етикирани правилно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което е друго нарушение на законодателството. Същото важи и за предлаганата в Била „Даная“ която е сглобена от немлечнни мазнини имитиращ продукт“, се казва в анализа.
 

Активни потребители
Активни потребители

Активни потребители
Активни потребители

Интересно е сравнението с проучването от 2020 г. Тогава бяха изследвани само евтини, подбирани спрямо оценката на риска продукти и 87% от тях бяха оводнени. Сегашният, от 2022 г., резултат в тази категория е аналогичен – 85%. Това показва, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те продължават да произвеждат натъпкани с вода и химикали продукти, е изводът на асоциацията.

Някои изводи и препоръки за потребителите
 
    При 73% от генералната извадка на сирената се открива водно съдържание над 60%. При евтините и по-рискови продукти делът достига до 85%.
    Все още на пазара се установява измамата с добавяне на немлечни мазнини. Нищо старо не е забравено.

    Очевидно е, че новото законодателство за млечните продукти масово и умишлено се нарушава от производителите, а контрола от страна на агенцията по храните е неефективен, както впрочем винаги досега. Належаща е нуждата от реформа в институцията.

Нови изисквания за продажбата на сирене

    За пореден път напомняме, че консумацията на оводнени и имитиращи (с немлечни мазнини) „сирена“ повишава заплахата от развитие на някои заболявания при хората.

    При закупуване на евтини млечни продукти, сирене до 14 лв./килограм за 09.2022 г., рискът те да са некачествени/подправени е двойно по-голям. При марки продавани под 10 лева/килограм не може изобщо да се говори за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск.

    За съжаление, високата цена също не е гаранция за качество и при скъпите сирена половината марки са умишлено подправени от производителите с добавяне на вода или немлечни мазнини.
 
Опасна ли е водата в сиренето?
 
   За хората приемането на вода е нормален процес и затова рядко се замислят колко е важна нейната роля за качеството на храните. Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността. Разбира се водата в случая е и едни спестени пари за производителя.

istock
istock

Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини:
 
- Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.
 
- В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.
 
- Както споменахме по-горе за да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене. Научни изследвания по тези проблеми липсват, защото официално те не се използват по този начин. Затова всяко нарушаване на класическите технологии трябва да се прави внимателно и след предхождащи проучвания. За съжаление, у нас единствените изследвания на тези „иновации“ изглежда са на тема колко пари могат да се спестяват.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg