Започна умъртвяването и загробването на прасетата от свинекомплекса край село Никола Козлево, област Шумен, в който бе установена Африканска чума по свинете (АЧС).

"Животните се умъртвяват по хуманен начин и първият камион е стигнал до площадка за загробване около обяд", посочи зам. областния управител на Шумен Петко Шаренков пред БТА.

Представители на областна администрация, полицията и на общината в Никола Козлево направиха оглед на мерепориятията.

Шаренков посочи, че площадката се намира край село Хърсово, но е достатъчно отдалечена от населеното място. 14-те дка са определени за загробване, тъй като се намират на високо място, далеч от водоизточници и подпочвени води. Мястото е съгласувано с всички институции, подчерта зам. областният управител.

Все още продължава изграждането на допълнителни изкопи, в които ще се полагат изолационни материали, преди да бъдат загробени прасетата.

Колко животни е разрешено да гледаме в двора

Два контролно-пропускателни пункта са изградени на маршрута, по който ще бъдат транспортирани умъртвените животни от свинекомплекса в Никола Козлево, съобщиха от полицията.

От там допълват, че движението на камиони се извършва с полицейски ескорт.

Огнището на АЧС в индустриалния комплекс с 24 500 прасета бе констатирано, след като на 3 януари бе потвърден положителният резултат от взети проби.

istock
istock

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Със заповед са определени всички последващи действия, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска.

„Извършване на механично почистване, многократна дезинфекция на помещенията, оборудването, дворовете, транспортните средства, улиците в и около животновъдните обекти. Извършване на епизоотично проучване и проследяване през последните 35 дни. Забранява се влизането и излизането на хора и моторни превозни средства, включително и селскостопанска техника, без разрешение на БАБХ в района на обекта по време на изпълнение на мерките“, посочи тя.

Продължава изплащането на обезщетения за умъртвени прасета

Собствениците на индустриалния обект ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщи още д-р Катя Райкинска.

Според предварителни данни, икономическите загуби за свинефермата ще са 10 милиона лева.

Около свинекомбината в Никола Козлево са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдавана зона.

Заместник-кметът на община Никола Козлево Иван Иванов успокои хората от Хърсово, че загробването на прасетата ще бъде безопасно:

„Полагат се хидроизолационни ленти, които се слепват по особен начин. Те образуват една компактна маса, така че да не позволят нищо да излезе извън тези ленти и извън ямата. Никаква течност!“.

Площадката до Хърсово е избрана още през 2018 г., а причината е, че тя е далеч от всякакви водоизточници и няма опасност от зараза.

За жителите на селото обаче новината е изненадваща и неприятна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg