Земеделското министерство слага таван на животните, които можем да гледаме в двора си.

Разрешават се до две крави и три прасета, предвиждат промени в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.

Овцете и козите в личните стопанства могат да бъдат до 10 броя, а конете или магаретата – не повече от 2.

Забранява се отглеждането на повече от 10 възрастни зайци, петдесет кокошки или други птици, 100 бройлера и над 5 пчелни семейства.

Изплащат по 300 лева на стопаните на умъртвените прасета

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки и приплодите им, но не повече от 200 броя свине общо, предвиждат още промените.

istock
istock

Въвежда се изискване сградите и помещенията за отглеждане на свине да бъдат с необходимата квадратура и да са изградени от материали, устойчиви на тежестта и движението на животните, и с повърхности, подходящи за почистване, измиване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация.

Нова индустриална свинеферма може да се изгради на разстояние не по-малко от 10 км от друга такава, а нова фамилна – на 3 км.

istock
istock

При фамилни и индустриални ферми за отглеждане на свине се разписват допълнителни изисквания, които повишават биосигурността.

Млякото в ЕС малко, маслото - двойно по-скъпо

Въвеждат се отстояния за новоизграждащите се обекти, филтри на входа на всяка сграда за смяна на работно облекло, вани за измиване и дезинфекция, както и помещение или място на изхода, за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства, начините за съхранение на фуража и др.

Въвежда се поставянето на мрежа за обезопасяване на всички отвори (прозорци, клапи и др.), гарантираща защита от птици, гризачи и насекоми.

Животновъдните обекти ще имат четири месеца от влизането в сила на наредбата, за да се приведат в съответствие с изискванията й.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg