Само девет ферми в страната на практика могат да предлагат произведени от тях месни продукти директно на сергиите на фермерските пазари, това сочат данни на регистрите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Най-много - 6 в регистъра, по Наредба 26 от 2010 г. от производителите са отглеждащите птици, които те могат да продават прясно заклани в своите стопанства или охладени на фермерските пазари, в областта, където е фермата или в съседните области.

Два от вписаните в регистъра предлагат месо от едър дивеч, като един от тях е държавното ловно стопанство в бившата резиденция „Воден“ на Тодор Живков в разградското село Острово.

Само една ферма, намиращата се в русенското село Бръшлен, вписана в регистъра, предлага свинско месо. Трима производители пък са регистрирани и могат да продават месо и продукти от отглежданите от тях охлюви.

Много повече - 110 са стопаните със собствени мандри, имащи право да доставят млечни продукти.

2444 пък са фермерите можещи легално за продават първични продукти (мляко, мед, яйца, месо от птици и зайци, заклани във фермата) по т. нар. „къса верига“, директно на фермерските пазари в своята или в някоя от съседните области.

Заради това изискване най-облагодетелствани са стопаните, чиито ферми се намират в Софийска или съседните области или в районите на другите големи градове. В тази връзка председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев заяви, че сега по време на активния летен сезон по морето там има голямо търсене на продукти от овче, козе и биволско мляко.

По думите му обаче производителите им са основно във вътрешността на страната и нямат възможност да правят преки продажби по Черноморието.