Всички суровини, които се влагат в производството на козунаци, а те са мляко, масло, яйца, захар, фрукти, мармалад, шоколадови капки, локум, всъщност имат актуализирана цена спрямо миналата година. И това води неизменно до различна себестойност на козунаците.

Това обясни пред "Фокус" Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"Има още нещо, което е много важно. В себестойността на всеки един козунак е калкулиран 50% труд, човешки труд, който обикновено е майсторски, който обикновено е нощен и струва доста пари", коментира още тя.

Продават козунаци без етикет и срок на годност

"Цената на енергията в момента е стабилна и затова не я споменах, защото няма тези подскоци, които бяха характерни за миналата година. Имаме една стабилна цена на енергията, което значи да има предвидими разходи. Разбира се, не на последно място стои и цената на транспорта. И още по-разбира се, да не забравяме, че върху доставната цена на всеки един козунак има 20% ДДС, което е данък добавена стойност, винаги плащан от потребителя", каза още Кукушева.

д
iStock Photos/Getty Images

Адекватно ли е съотношението обаче цена - качество?

"И хубав, и интересен, и много озадачаващ въпрос, защото качеството е не просто политика на производителите, а е индивидуална политика на всеки един български производител на козунаци, хляб и всякакви видове изделия. Тъй като качеството обикновено е свързано и с вкуса, това още повече натежава на везната колко почтени са производителите и как информират потребителите за състава на своите продукти. Качеството винаги е свързано с многообразието на продукти и с качеството на съответните продукти. Аз вярвам, че българските хлебари и сладкари знаят как да защитят качеството на своята продукция, защото ние оперираме на пазар, който има огромна конкуренция. И качеството обикновено е точно това нещо, което кара потребителя да развърже кесията си, за да опита вкуса на истинския козунак", обясни специалистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase