Всеки трети българин, който посещава заведенията за бързо хранене, знае, че менюто там е нездравословно. Въпреки това 45 на сто от хората признават, че се хранят на такива места поне веднъж седмично, а други 14% - по няколко пъти в месеца.

Това показва изследване,  проведено от агенция "Нилсен Адмосфер България" и "Български национален панел", използвайки метода за онлайн събиране на данни върху извадка от петстотин респонденти над 15 години, използващи интернет.

Най-предпочитани от българите са дюнерите и бургерите. 78% от потребителите са наясно с негативите в заведенията за бързо хранене. Освен че храната там е нездравословна, близо 30 на сто се притесняват от високото производство на пластмасови отпадъци, както и от струпването на голям брой хора (22%). Хранещите се там се оплакват и от културата на хранене, която освен всичко друго насърчава бързата консумация (21%), неудобната среда (18%) или неподходящото предложение за хора с алергии.

Най-често участниците в проучването избират fast food, защото там се предлага вкусна храна. Други основни причини са бързото обслужване и спонтанното решение, когато са гладни.

Нилсен Адмосфер България
Нилсен Адмосфер България

Анкетираните най-често посещават заведенията за бързо хранене, за да обядват (69%). 31% от клиентите си купуват закуска, 26% - вечеря, а 11% от тях се спират заради различни вкусотии. Интересното е, че закупуването на закуска е по-често за жителите на по-малките градове и села, докато обедите се купуват в по-голяма степен от жителите на големите градове.

Скъпо ли е да се храним здравословно?

Вечерята от заведение за бързо хранене е по-предпочитана от жителите на столицата, отколкото от живеещите в други градове. По отношение на избора между консумация на място или закупуване за вкъщи, при 28% предпочитат да хапват директно в заведението, 18% от анкетираните обикновено купуват храната за вкъщи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg