Четиримата вицепремиери в правителството направиха отчет на работата си за изминаващата година.

На последното за годината заседание на кабинета вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи като  динамична 2019 та година, със знакови посещения на световни лидери у нас и посещения на български делегации в чужбина.

Търсене на нови пазари и привличане на инвестиции са били основните цели на външната ни политика, отбеляза Захариева.

За Брекзит вицепремиерът посочи, че вече 130 хиляди наши сънародници са получили статут във Великобритания:

Туск счита Брекзит за една от най-грандиозните грешки в ЕС

"Организацията, която създадохме още от миналата година за популяризиране и за информационни дни доведе до факта, че България е на първо място в целият ЕС по вече регистрирани и получили статут на уседналост граждани. Над 90 процента от нашите съграждани там вече са получили този статут. Това са 130 хиляди български граждани, живеещи във Великобритания".

istock
istock

Тежка година с много политически предизвикателства, проведени два пъти избори и политически истерии. Така вицепремиерът Томислав Дончев обобщи годината, като открои преговорите за изграждането на завод за автомобили у нас:

"Аз твърдя, че държавният апарат след това упражнение вече е на съвсем друго ниво и България репутационно - предвид факта, че остана на късата листа на края на състезанието, вече е на съвсем друго равнище".

Страната ни е на 62-ро място в света по качество на бизнес средата

Следващата 2020 та година според Дончев ще е година на икономическа трансформация, с по-сложни производства на скъпи и уникални продукти.

По думите му трябва да се водят комплексни политики с акцент на тази за образованието.

Успешна за въоръжените сили е била 2019 та година, е категоричен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той отбеляза покупката на американските изтребители:

„И въпреки опитите да се омаловажи това, може да се каже, че България с този договор не само показа намерението си и политиката си да се модернизира по натовски стандарт, но придоби най-модерния самолет на Балканите“

Дават допълнително над 1,5 млн. лв. за безплатен транспорт на деца и ученици

istock
istock

За модернизацията на Сухопътните сили и на военноморския флот са подадени по 2 оферти, които ще се разгледат в началото на следващата година.

Постъпилите в армията са с 400 повече от напусналите, похвали се Каракачанов и като се обърна към премиера, обобщи:  

„Господин премиер, критики ще има от онези, които не знаят дали членуваме в Европейския или в Съветския съюз. Но в края на краищата, както се казва  - керванът върви в правилната посока, винаги ще има кучета, които ще лаят.“

Превенция срещу киберпрестъпленията е приоритетът, по който е работила вицепремиерът Марияна Николова през настоящата година. Подготвени са законодателни промени с цел повишаване обема на наказанията.

istock
istock

В отчета си пред правителството тя посочи, че усилено се работи по единния модел за заявяване, плащане и получаване на електронни услуги за гражданите.

Заявление за безработица се подава и по електронен път

За демографската политика Николова отбеляза, че ведомствата обсъждат мерки, които ще се предложат съвсем скоро.

16 хиляди българи зад граница са се завърнали да работят у нас през 2018-та година, през 2017-та те са били 13 хиляди, а преди 5 години само 5 хиляди.

„Трябва да сме наясно, че държавните стимули  и програми са инструмент за подкрепа, защото основният ключов елемент е състоянието на икономиката в Република България. Повечето хора, особено младите, които са взели решение да се завърнат, изтъкват семейни причини и подобреното състояние на пазара на труда - за две години средната работна заплата е увеличена с  9,4%, а минималната близо с 11%“.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg