През 2019 година европейците са имали за харчене и спестяване средно по 14 739 евро на човек. Това съобщава на сайта си нюрнбергската компания за пазарни проучвания GfK. 

Разполагаемият нетен доход сред 42 изследвани страни обаче варира значително, като държави като Лихтенщайн, Швейцария и Люксембург имат най-висока средна покупателна способност, докато Молдова, Косово и Украйна имат най-ниска.

Резултатите от публикуваното проучване "GfK Покупателна сила Европа 2019" сочат че европейците имат малко под 10 трилиона евро на разположение през 2019 г.

Как се мобилизират частни средства за общественото благо

Покупателната способност на глава от населението нарасна с приблизително 3,5 процента през 2019 г., което е значително по-високо от стойността за миналата година. Това съответства на средна покупателна способност на глава от населението от 14 739 евро.

istock
istock

Класацията показва съществени разлики между изследваните страни по отношение на наличната за европейците сума за храна, живот, услуги, енергия, частни пенсии, застраховки, ваканции, мобилност и потребителски покупки.

55% от българите вярват в ЕС, но само 20% подкрепят еврото

Лихтенщайн отново заема първо място с покупателна способност на глава от населението от 67 550 евро. Това далеч надхвърля стойностите на другите страни и е повече от 4,5 пъти средното за Европа.

С 42 067 евро на човек, Швейцария е на второ място, както беше миналата година.

istock
istock

Всички останали страни в челната десетка на класацията също имат значително над средната покупателна способност на глава от населението. 

Люксембург тази година влиза в челната тройка с покупателна способност на глава от населението от 35 096 евро, което измества Исландия от трето до четвърто място.

Швеция заменя местата с Финландия, падайки от девето на десето място.

Над 20% от младите българи нито учат, нито работят

Шестнадесет от разглежданите в изследването държави имат над средната покупателна способност на глава от населението, докато двадесет и шест падат под средните за Европа.

Украйна заема последно място с покупателна способност на глава от населението от 1830 евро.

Изследването „"GfK Покупателна сила Европа 2019“ е достъпно за 42 европейски държави на подробни регионални нива като общини и пощенски кодове, заедно с безпроблемно приспособяване на данни за жителите и домакинствата, както и цифрови карти.

istock
istock

Покупателната способност е мярка за разполагаем доход след приспадане на данъци и вноски за благотворителност и включваща всички получени държавни помощи. 

Изследването посочва нивата на покупателна способност на човек на година и като индекс. Покупателната способност на GfK се основава на номиналния разполагаем доход на населението, което означава, че стойностите не са коригирани при инфлация.

Изчисленията се извършват въз основа на отчетените приходи и печалби, статистически данни за държавните помощи, както и икономически прогнози, предоставени от икономическите институти.

Потребителите прибягват до общата си покупателна способност за покриване на разходи, свързани с хранене, живот, услуги, енергия, частни пенсии и осигурителни планове, както и други разходи, като ваканция, мобилност и покупки от потребители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg