18 процента от местата в управителните и надзорните съвети в 300-те най-големи компании в България са заети от жени през 2022 година. За сравнение, през 2019 година техният дял е бил малко под 17 на сто - данните бяха представени на третата годишна конференция на сдружение "Дамски форум".

Сред акцентите в обсъжданията е новоприетата европейска директива за баланса между половете в управителните съвети на дружествата. Съгласно документа 40 процента от длъжностите за директори без изпълнителни функции трябва да се заемат от жени.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията, подчерта:

Жените у нас взимат по-ниски заплати в сравнение с мъжете

"Много се надявам тя съвсем скоро да стане част от националното българско законодателство. Аз имам известни резерви по отношение на квотното разпределение, понякога то води до изкривяване. Трябва да сме изключително внимателни, когато слагаме тези текстове в националното ни законодателство, за да няма точно обратният ефект. За мен е по-важно преди всичко жените да бъдат много образовани. Българката стигна доста високи нива, както по отношение на управлението и по членството в бордове на фирми, както и в научните среди, както и в модерните днес високи технологии."

istock
istock

Вицепремиерът Атанас Пеканов представи данни:

"Проучване на "Маккинзи" установи, че компаниите с баланс на половете в ръководните екипи имат с 25% по-голям шанс да имат рентабилност над средната"

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg.