23% от българите живеят под прага на бедност. Това са последните данни на Националния статистически институт. Сравнение с предходната година през 2021-ва, линията на бедност нараства с малко над 4 %.

Основните фактори, които обуславят риска от бедност обясни Александър Косуилиев, преподавател "Икономика и международни отношения" в Русенски университет пред NOVA NEWS.

Всеки, който получава доход под 60% от средния нетен доход под домакинствата в съответния регион, се смята за беден, каза преподавателят.

Над 20% от българите са били под прага на бедност през изминалата година

На национално ниво над 500 лв. е линията на бедност, но за различните региони е различна – според НСИ в София, който получава под 832 лв. е беден, а във Видин линията на бедност е 383 лв.

istock
istock

„Дори във Видин един човек с 380 лева няма да е смятан за беден, докато с 830 лв. един софиянец ще се смята за беден”, обясни Косуилиев. Според него линията на бедност не ни дава добра идея какво можем и какво не можем да си купим.

Жените са в по-голям риск от бедност, допълни Александър Косуилиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg