Жените в България са повече засегнати от инфлацията, според президента на КНСБ инж. Пламен Димитров. Това е така, защото работят на по-ниски средни доходи, по данни на КНСБ.

Разликата между заплащането на мъже и жени е 15,5%, по данни от декември 2022 г. за средните работни заплати у нас. По-голямата част от жените работят в ниско платените сектори, казва инж. Пламен Димитров и затова се получава тази разлика в заплащането, която се отразява и когато достигнат до пенсия.

Невидимият принос на жените за икономиката

Пред Радио София зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ - Виолета Иванова коментира, че от години в България жените са концентрирани в сектори и професии, които обикновено са с по-ниско заплащане.

„Това са административните и спомагателните дейности, текстил, облекло, здравни услуги, медицински услуги, хотелиерство и ресторантьорство, търговията. В тези отрасли заплащането е значително по-ниско от средните нива за страната и то с около 25-30% е по-ниска работната заплата“, добави Виолета Иванова.

istock
istock

По думите й, другият фактор, който оказва влияние за по-ниското заплащането на жените спрямо мъжете в страната е, че често жените заемат по-ниски длъжности и имат по-малка сигурност на работните места.

Жените у нас са повече засегнати от инфлацията

„Няма достатъчно гъвкави форми за съвместяване на трудовия и семейния живот. Това е един вид пречка за тяхното кариерно развитие“, каза зам.- директорът на ИССИ.

Според Виолета Иванова, жените по-често не могат правят компромиси – да излизат в командировка или дават часове извънреден труд.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg