Петдесет и шест процента от анкетирани бизнесмени отлагат всякакви инвестиции в близко и далечно бъдеще, обяви в Националния пресклуб на БТА Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара /БСК/.

"Миналата 2020 година беше чудовищна, нямаше бизнес, хората си живееха вкъщи и единственият им разход беше за храна и за пижами", коментира той.

Председателите на четирите бизнес организации, членове на Асоциация на организациите на българските работодатели /АОБР/ направиха в БТА отчет за бизнес средата през миналата година.

95 на сто от чуждите компании с инвестиции в България са готови да ги разширят

Основни приоритети на бизнес организациите си остават приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и влизането на страната в Шенгенското пространство и в Еврозоната, каза Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

istock
istock

Във фирмите, обединяващи бизнес организациите, членуващи в Асоциацията на българските работодатели, са 82 процента от наетите в България. Тези фирми създават над 86 процента от брутната добавена стойност в страната, каза Велев.

Представително прочуване на БСК след 800 фирми, направено през декември 2020 година показва, че 89 процента от анкетираните виждат влошаване на бизнес климата и оптимисти са едва два процента, каза Радосвет Радев.

Предприемачите изразяват голямо недоверие към държавните и общинските институции като на първо място е Народното събрание с 90 процента недоволство. 56 процента от анкетираните бизнесмени отлагат всякакви инвестиции в близко и далечно бъдеще.

Една трета от ресторантите фалират

Данъчният модел на страната е един от най-успешните и трябва да бъде съхранен, каза Радев. Бизнесът препоръчва да се увеличи скоростта на обявяване на несъстоятелност на фирмите.

iStock
iStock

За разлика от синдикатите, предприемачите препоръчват още развитието на частните пенсионни фондове и обвързване на пенсиите с осигурителните вноски. Социалните разходи на държавата според бизнеса са повече, отколкото икономиката може да си позволи.

Необходимо е да се развие електронното управление, за да се мине лесно през кризата предизвикана заради пандемията, посочи Радев.

Енергетиката е основен фактор за нашата конкурентоспособност и за съжаление през 2020 година не постигнахме големи реформи в тази сфера, посочи Кирил Домусчиев - председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

България е на 40-то място в света по стартиране на бизнес

Трябва спешно да има национално споразумение за ликвидност на пазара на енергия в сегмента "един ден напред", защото сега има волатилност на пазара на електроенергия, каза Домусчиев. Важно е да има балансирана национална енергийна стратегия с хоризонт до 2030 година и дори 2050 година, и там да са описани приоритети с оценка на въздействие на поставените цели, допълни той.

НОИ изчислява бъдещите пенсии и по двете методики, отпуска по-високата

Бизнесът продължава да иска отмяна на задължението да се плащат обезщетения за първите три дни, вземани по болест от работниците, каза Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата /БТТП/.

Бизнес организациите искат разработване на национална стратегия за заселване в България на граждани от трети страни с български произход и облекчаване на достъпа на работодателите до квалифицирани работници от трети страни. Иска се също и създаване на политики за задържане на хората, върнали се в страната, заради кризата с пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg