Помощите за първата вълна, за затварянето през март и април, още не са получени от средните предприятия. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР.

„Нито едно от средните предприятия не е получило своите от 30 до 150 хиляди – от тези, които са кандидатствали и са одобрени. Говорим за тези, които са пострадали – със спад от над 20% за продажбите. За средните поне има яснота и класиране и се знае кой ще получи някога. Докато за малките не е стартирала още мярката“, изтъкна Велев.

Много от затворените бизнеси са отвъд ръба и закъснялата подкрепа спомага за това, отбеляза Васил Велев.
„Парите, които още не са получили като подкрепа за първата вълна, са похарчени предварително. Очакването им от съконтрагенти, от кредитори само отлага на този етап обявяването във фалит. Ситуацията никак не е розова.“
 
„Една година вече ще стане закъснение. Това закъснение, което беше в началото, то не може да бъде наваксано. Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат.“, обясни той.

Същевременно вече трета година Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) не прави нищо за иновациите и конкурентоспособността, смята Васил Велев. Според него „сега предстоят избори и всички ще обещават големи заплати, но заплатите се изработват – за да растат заплатите, доходите, стандартът, трябва да има инвестиции, а нищо за подкрепа на инвестициите в последните години не се прави“.

istock
istock

Вместо средствата по ОПИК да насърчават инвестициите, те се използват за подкрепа на ликвидността в кризата срещу коронавируса. Това пренасочване на средства в средносрочен план лишава икономиката от подкрепа на конкурентоспособността, което е недалновидно, допълни Васил Велев.
 
Всички пари по програмата са разпределени за подкрепа на ликвидността и спасяване от коронавируса, вместо за това да се използват бюджетни средства, заяви още той.
 
Освен затворените бизнеси има много, които формално не са затворени, но имат срив и спад на продажбите над 50%, категоричен е Велев.

Велев: Мерките не достигат до тежко пострадали работещи бизнеси

Бизнесът ще разчита на доброто планиране и бързия старт на новите оперативни програми, отбеляза Васил Велев. По думите му бизнесът очаква поне една четвърт от средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост да се заделят за подкрепа на инвестициите в икономиката, а не сегашните под 8%.

Важно е да има възможност хората да избират ваксини и в този процес да се включат и предприятията и работодателите - за бизнесите, където това е по-необходимо. „Ние нямаме регистрирани ваксини, които се използват в цял свят, но в Европа, кой знае защо, не бързат да се регистрират. Руски, китайски ваксини. Ако всички, които вършат работа, се регистрират и има свобода за техния внос и прилагане, този процес би могъл да бъде ускорен значително. И по линия на нашите контакти, които бизнесът има, със свои партньорски организации от тези страни“, коментира Велев.

istock
istock

Според него статистиката ще покаже, че заболеваемостта през 2020 г. е била по-малка от тази през 2019 година. Това по думите му означава, че бизнесът е успял да създаде подходящите условия, добра хигиена и да реорганизира работния процес, така че хората в индустрията да работят.
 
„Затова за нас е странно, че в бюджетната сфера, където се очаква хората също да работят, те  нито искат да работят присъствено, нито искат да се ваксинират. Трябва да изберат едно от двете.“
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg