Асоциацията на индустриалния капитал в България излезе с позиция, според която расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост. Преобладаващо е мнението, че развитието на България в последните години не се осъществява с необходимите темпове и дистанцията спрямо другите страни в преход в ЕС се увеличава. 

Според работодателската организация корупцията се усеща повсеместно и ежедневно, електронното управление закъснява, качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а прилагането на законите е избирателно.

Ще се повиши ли минималната заплата догодина


Изтъква се и за проблемна бизнес среда, особено по отношение на малкия и среден бизнес, където се трудят близо ¾ от наетите и който създава над 2/3 от брутната добавена стойност. 

Не се пропуска да се отбележи и за недостатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки.

istock
istock

Мерките, съгласувани с правителството в рамките на тристранния диалог, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите – изобщо не се изпълняват, твърди АИКБ в своето становище.

Навременни ли са мерките на държавата за възстановяване на икономиката

От асоциацията говорят и за нови практики на рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес, сплашване чрез законоохранителни структури за постигане на политическо послушание.

Липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам – до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и увеличаване на разликата (изоставане) спрямо другите бивши соцстрани. И в материален, и в духовен план, изтъкват от АИКБ. 

istock
istock

Асоциацията счита че "при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи – и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще".

Бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни и неотменими граждански права и отговорности, включително правото на протест и задължението за опазване на социалния мир, се казва още в позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg