Плановете за наемане на служители се подобряват с 9 процентни пункта спрямо предишното тримесечие, но намаляват с 8 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година.

Това показва новото обзорно изследване на заетостта за последното тримесечие на 2020 г. на  ManpowerGroup.
426 работодатели от България отговориха на въпроса „Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на декември 2020 г. в сравнение с настоящото тримесечие?” и отчетоха прогноза от +1%, след като сезонните колебания бъдат изключени от данните.

Шест процента от анкетираните работодатели очакват да увеличат заетостта, 8% предвиждат да я намалят, 79% не прогнозират промяна и 7% не са сигурни относно плановете си за наемане в периода октомври-декември. В сравнение с предишното тримесечие те са по-оптимистични за темпото, с което отново ще достигнат нормално състояние - 21% (спрямо 13% през юни) очакват да се върнат към нивата на наемане отпреди COVID-19 през следващите 12 месеца.

По отношение на настоящите служители, които са включени в различни програми за задържане на работа или са пуснати в отпуск, 16% от компаниите планират да ги върнат обратно на пълен работен ден, а 1% посочват, че ще ги освободят.
 
„Въпреки че прогнозата за четвъртото тримесечие запазва бавното си темпо вследствие на пандемията, виждаме някои окуражаващи сигнали, предвид че увереността за наемане на нови служители се подобрява в пет индустриални сектора и два региона, включени в изследването. Още е рано да приемем тези подобрения като поврат на пазара на труда, но искрено се надяваме, че най-лошото вече е зад нас,” коментира Иван Шербанов, оперативен мениджър,
ManpowerGroup България.

Менпауър
Менпауър

„Изследването ни акцентира и върху някои от дълготрайните трансформационни ефекти на епидемията върху работната сила, тъй като попита работодателите как очакват да се промени начинът на работа. Над половината от тях (64%) планират да предложат работа от разстояние и гъвкави работни часове, а 10% очакват да осигурят на служителите си 100% дистанционна работа.”
 
Също така работодателите предвиждат за своите служители повече възможности за изграждане и развитие на нови умения (11%), както и допълнителни здравни придобивки (11%), тъй като очакванията на работниците се променят и много от тях се надяват да се възползват от хибриден модел на работа.
През следващото тримесечие работодателите в пет от седемте индустриални сектора очакват да увеличат заетостта.

Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”, където нетната прогноза за заетостта е +7% и регистрира рязко увеличение от 23 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. Работодателите от сектор „Финансови и бизнес услуги” очакват скромно увеличение на служителите, като отчитат прогноза от +5%, а прогнозата на секторите „Промишленост” и „Друго производство” е +3%.

Менпауър
Менпауър

Работодателите от сектор „Строителство” предвиждат ограничени възможности за наемане с прогноза от +1% и се очаква спад на заетостта в два сектора – „Други услуги” и „Търговия на едро и дребно”, които имат прогнози от съответно -9% и -5%.

Фирмите продължават да режат заплати

Плановете за наемане се засилват в пет от седемте индустриални сектора в сравнение с предишното тримесечие
. В допълнение на сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” работодателите от сектор „Друго производство” също споделят значително подобрение от 12 процентни пункта. Прогнозата за сектор „Строителство” се засилва с 9 процентни пункта, докато сектор „Други услуги” отчита увеличение от 3 процентни пункта. В същото време работодателите от сектор „Търговия на едро и дребно” отчитат спад от 3 процентни пункта и най-слабия пазар на труда от началото на изследването преди 10 години.

По отношение на регионите работодателите в две от петте области очакват да увеличат заетостта през следващото тримесечие. Най-силни перспективи за наемане са отчетени във Варна, където нетната прогноза за заетостта е +6%, докато прогнозата на работодателите в Пловдив е +5%. Работодателите в Бургас и Русе предвиждат спад на заетостта, като отчитат прогнози от съответно -5% и -4%, а работодателите в София очакват замрял пазар на труда с прогноза от 0%.

Менпауър
Менпауър

В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане се засилват във всички пет региона, като Бургас и Варна регистрират значително подобрение от съответно 16 и 14 процентни пункта. Работодателите в Пловдив отчитат увеличение от 9 процентни пункта, докато прогнозата в Русе се подобрява с 3 процентни пункта.

Работодателите от големите предприятия (250+ служители) очакват да увеличат заетостта през следващото тримесечие, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +8%, докато работодателите от средно големите предприятия (50-249 служители) споделят слаби намерения за наемане с прогноза от 0%, а прогнозите на малките (10-49 служители) и микропредприятията (по-малко от 10 служители) са съответно -1% и -2%.

istock
istock

Перспективите за наемане се подобряват във всички категории предприятия в сравнение с предишното тримесечие и най-вече с 14 процентни пункта за големите предприятия и с 12 процентни пункта за средно големите фирми. Работодателите от малките и микропредприятията отчитат леко увеличение от съответно 3 и 2 процентни пункта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg