Фирмите продължават да намаляват заплати на работниците, показва последната анкета на Националния статистически институт. 3% от бизнеса е орязал възнагражденията на персонала, като през юни тази мярка са предприели близо 5 на сто.

Целта на изследването е да предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с COVID-19, върху засегнатите сектори на икономиката в страната.
 
По отношение на наетия персонал 23.4% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на "платен отпуск", следват "неплатен отпуск" - 12.7%, и "дистанционна форма на работа" - 10.7%. Освобождаване/съкращаване са направили 7.9% от участвалите в анкетата предприятия.

През юни 21.4% от бизнеса е пуснал хора в платен отпуск, а 15.5% - в неплатен. Дистанционна  форма на работа са избрали -  12.7%. Освобождаване/съкращаване на наети лица са извършили  11.1% от участвалите в анкетата предприятия.
 
От участвалите в анкетата предприятия 34.7% посочват, че през юли са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с юни, 46.5% са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 18.4% е имало увеличение.
 

istock
istock


Сачева: Мерките работят, безработицата е 7,9% иначе щеше да бъде 14%

Разпределението по икономически дейности показва, че 44.6% от фирмите в икономически дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности" имат спад в приходите, за индустрията този относителен дял е 37.6%, а за дейностите "Търговия, транспорт и ресторантьорство" и "Строителството" - съответно по 32.8%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg