Вчера бизнесът изпрати писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с процедурата за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите.

Според директора на АИКБ Добрин Иванов БРАИТ е нарушил закона с това, че не отговаря на условията за представителност по два критерия.

Бизнесът с писмо до премиера против регистрацията на БРАИТ

„Не е представила документ, който да удостоверява регистрация в окръжен съд като работодателска организация.
 Това е условие за допустимост. Вторият критерий е количественият за представителност. Кодексът на труда и наредбата, която регламентира процедурата, определят количествен критерии за представителност - брой фирми и работещите в тях, членуващи в организацията. Минималният е 50 000, те са представили списък от 57 000, които се дублират с наши членове. След като ги извадят броят пада под изискуемия”, заяви Иванов пред NOVA.

istock
istock

„Проблемът е, че това сдружение се опитва да бъде национално представителна организация в нарушение на закона. Не спазва закона, а се опитва да участва в НСТС, който утвърждава и съгласува законодателни промени. Тоест, нарушаваме закона, за да седнем на масата и да творим закони”, каза още той. 

Той уточни, че в момента тече процедура по установяване на представителност на работодателските и синдикалните организации. 

БРАИТ иска да е в Тристранката за постигане на лични цели


„Тя е заложена в Кодекса на труда и на всеки четири години всяка организация кандидатства, за да докаже своята представителност да може да представлява своите членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество”, поясни Иванов.

Добрин Иванов коментира и мерките, които държавата предприе, за да помогне на бизнеса в сегашната ситуация с коронавируса.

istock
istock

„Оценката към настоящия момент е, че мерките, които правителството предложи, са недостатъчни от гледна точка на мащаб, размер и обем. Ужасно закъснели и недостатъчно добре таргетирани. Недостатъчни са, защото като процент от БВП те са много по-малко, отколкото други страни предложиха. Анонсираха се мерки за около 5 млрд, от които разплатен е 1 млрдзаяви Иванов.  

Той допълни, че Германия е обявила 750 млрд. евро пакет от мерки за подпомагане на бизнеса и гражданите, което представлява 22% от БВП. Във Франция процентът е около 17.

Сачева: Ще има окрупняване на мерките 60/40, 80/20 и „Запази ме”

Ако се сравняваме с Румъния и Гърция - там той е между 5 и 10% от БВП. Това е общият размер на пакета мерки, който е за подпомагане на бизнеса и гражданите. В България бяха обявени 5%, но е разплатен 1%”, посочи Иванов.

Относно закъснението Иванов обясни, че девет месеца след обявяване на извънредното положение са достигнали само около милиард лева и то основно по мярката 60/40 и за финансиране на микро и малките предприятия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg