Американската търговска камара в България (АТК) представи на 11 декември доклада "Икономическите отношения България - САЩ: инвестиции, работни места, търговия 1990-2022 г." в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София. Докладът, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ), предоставя обобщени данни и анализ на икономическите отношения между България и САЩ през последните десетилетия.

В доклада са представени последните обобщени актуални данни за търговските отношения между България и САЩ, както и за влиянието на американските инвеститори в страната. Този доклад надгражда предишни изследвания и предоставя по-реална оценка на инвестициите на САЩ у нас и техния обем, въздействие и присъствие по различните региони на България.

ИПИ предлага алтернативен бюджет

Според доклада инвестициите на САЩ в България за периода 1990-2022 г. се изчисляват на над 5,5 милиарда лева. Това представлява значително увеличение спрямо данните за 2018 г., когато инвестициите се оцениха на над 4 милиарда лева. Американските компании, които са инвестирали в страната, са създали близо 41 000 работни места в различни региони, включително Разград, Севлиево, Исперих, Добрич, Велико Търново, Раковски и София. Те са активни в различни сектори на икономиката, като преработващата промишленост, енергетика, информационни и комуникационни технологии и търговия.

Докладът разглежда и инвестициите на Канада в България, като установява, че те достигат стойност от 1,1 милиарда лева и са създали близо 5 200 работни места в различни региони на страната. Канадските компании в България се занимават предимно с дейности в минната индустрия и при споделените услуги.

Лъчезар Богданов

На пресконференцията за представянето на доклада присъстваха главният изпълнителен директор на АТК Иван Михайлов, изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова и Лъчезар Богданов, старши икономист в ИПИ, който представи доклада и откри нови перспективи за развитие на икономическите отношения между България и САЩ. Изследването на доклада допринася за по-добро разбиране на значението на американските инвестиции за българската икономика и насърчава бъдещите възможности за сътрудничество между двете страни. 

В интервюто за БНР Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, допълни доклада с някои интересни наблюдения. Той подчерта важността на разбирането на действителната картина на американския бизнес, който оперира в България.

По думите му се разбира, че много от глобалните корпорации предпочитат да започнат бизнеса си в определена страна, но да управляват дейността си през европейска централа. Този факт обаче не се отразява в официалната статистика и резултатите подценяват реалния обем на американските инвестиции в България. Според изследването, тези инвестиции са три пъти по-големи, отколкото се предоставя в официалните статистики.

В допълнение към този факт, Богданов сподели, че американските компании в България са разнообразни и се занимават с различни видове дейности. Най-големите сектори, в които те са активни, включват енергетика, преработваща промишленост, информационни и комуникационни технологии, медицина и здравни технологии.

Изследването и докладът предоставят важни данни и информация за икономическите отношения между България и САЩ, което може да бъде от полза както за инвеститорите, така и за правителствените органи и бизнес обществото като цяло.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg