Пандемията доведе до развитие на IT-сектора в страната, а много компании, в зависимост от производството и клиентите си, започнаха да инвестират в технологии, каза днес във Варна Светлозар Петров, управител на "JobTiger" при откриването на традиционния форум "Национални дни на кариерата", който се провежда на живо в Двореца на културата и спорта.

Въпреки кризата, бизнесът не пострада толкова много, колкото имаше опасения, бе позицията на Петров. Според него много от производствата са успели да се съхранят, а най-сериозни са трусовете в търговията и туризма.

Заплатите на шефовете растат, на служителите намаляват


За проблемите с работната ръка Петров посочи, че на пазара има много свободни места, за които обаче липсват хора с подходяща квалификация. Все още има и много незаети, които не могат да се реализират, защото им липсват нужните знания и умения, което доказва, че ученето през целия живот не е прищявка, а необходимост, допълни Петров.

Според него голяма част от българския бизнес вече се е научил да си говори с университетите и да си подготвя хората още от студентската скамейка.

istock
istock

Националният кариерен форум във Варна днес даде възможност на български и международни компании да представят възможностите за професионално развитие, които предлагат, пред студенти, стажанти и млади специалисти. След крайморския град аналогични срещи ще има в Пловдив и в София.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg