Предприемането на персонални намаления на заплатите по време на пандемията през миналата година позволи на корпоративните лидери да покажат загриженост. Но типично по шефски, крайният резултат се оказа доста различен от предложенията, пише Financial Times.

До края на миналия юни 502 регистрирани на борсата американски компании, 17% от индекса Russell 3000, обявиха „корекции“ в заплащането на техните главни изпълнителни директори. Компаниите за търговия на дребно, туристическите групи и промишлените предприятия изразиха най-силно готовността на своите лидери да споделят болката.

Миналата година близо 19% от големите публични компании по света включиха някакъв вид екологична или социална цел в своята схема за заплащане на ръководителите, двойно по-голям дял, отколкото през 2017 г., по данни на ISS ESG.

Вместо да се свие, средното възнаграждение на главен изпълнителен директор от Russell 3000 се е повишило с 6% миналата година, според ISS ESG. Плащанията на бизнес лидерите на големите корпорации от индеска S&P 500, включително бонусите и дългосрочните акции, достигнаха 13,3 млн. долара през 2020 г., отбелязвайки 11-то поредно годишно увеличение. Висшите мениджъри също така използват по-често фирмените самолети за лични пътувания, показват корпоративните оповестявания.
 
В контраст, средната заплата на служителите в компаниите от S&P 500 е спаднала със 17% миналата година, така че средното съотношение между заплатите на директорите и служителите е скочило от 182 на 227 пъти.
 

istock
istock

Това до голяма степен беше американски феномен. Повечето европейски и британски ръководители претърпяха пандемични намаленията на заплатите успоредно със своите работниците: средното възнаграждение на шефовете от европейския индекс Stoxx 600 и британския FTSE 100 се е понижило с 18% до около 3 млн. долара.

Как мениджъри мамят със заплата според представянето

Но това не е цялата история. Някои компании манипулираха правилата си за заплащане, за да възнаградят топ мениджърите, когато фирмените цели не бяха изпълнени. Групата за бързо хранене Chipotle, например, изключи тримесечното пандемично затваряне (март, април и май) от изчисляването на ключови финансови показатели, както и някои разходи, свързани с Covid, посочват от ISS, добавяйки, че промените са увеличили общото заплащане на изпълнителния директор Брайън Никол с 23,6 млн. до 38 млн. долара.

През тази година 86 големи американски компании имаха общи събрания, като почти 9% от схемите за заплащане не бяха одобрени или получиха по-малко от 60% подкрепа, в сравнение с 5% по това време на миналата година, констатира Equilar. Инвеститорите гласуваха против планове за заплатите в Walgreens Boots Alliance, която бе заявила, че би било „несправедливо и неразумно да наказваме“ изпълнителния екип заради Covid, и в Starbucks, където въпросът се въртеше около бонуса за оставане на поста на шефа Кевин Джонсън в размер на 50 милиона долара.
 

iStock
iStock

Назрява съпротива и в компании като General Electric, AT&T и Wells Fargo. Акционерите на Johnson & Johnson ще гласуват възнаграждение на Алекс Горски на стойност 29,6 милиона долара за „стратегическо представяне“, въпреки че производителят на лекарства пропусна повечето си финансови цели и похарчи милиарди за удовлетворяване на съдебни претенции на клиенти.
 
Обединеното кралство не е имунизирано: National Express, Glencore и AstraZeneca ще гласуват скоро относно схеми за заплащане, които фирмата за посреднически услуги на акционерни събрания Glass Lewis смята за прекомерни или откъснати от Ковид реалността.
 
Изпълнителните директори могат да говорят до безкрай за корпоративна отговорност, но докато компаниите и акционерите не спрат схемите, според които те печелят във всички случаи, не трябва да им вярваме.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg