Най-високоплатените британски шефове вече ще имат в джоба си толкова пари, което средният работник в страната ще печели през цялата година, сочат нови изследвания.

Главните мениджъри на компаниите, включени в списъка FTSE-100, печелят 117 пъти над средната годишна заплата, оценяват от High Pay Centre и Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD).

Последните налични данни показват, че средният работник печели 29 559 британски лири (34 749 евро) годишно, което средният изпълнителен директор, който печели 3,46 милиона паунда, печели само за три дни.

Минималната заплата в Англия скача

Във Великобритания съществува дългогодишна загриженост относно несъответствията в заплатите и последиците от десетилетия на сурови икономии.

Но изследователите казаха, че високото заплащане ще бъде един от ключовите въпроси на тази година, тъй като се въвеждат нови мерки за увеличаване на прозрачността на заплатите.

Публично регистрираните на борсите фирми с над 250 британски служители сега трябва да разкрият и обосноват разликата между размера на техния главен изпълнителен директор и техния среден работник.

istock
istock

Главният изпълнителен директор на CIPD Питър Сийз заяви, че сега предприятията ще бъдат държани да отчитат заплатите на шефовете, но отчитането на числата ще е само начало.

„Нуждаем се от предприятия, които да активизират и оправдаят много високите нива на заплащане на висшите ръководители, особено във връзка с това как останалата част от работната сила се възнаграждава“, добави той.

Какви визи очакват работници в Англия

Директорът HPC Люк Хилдйард заяви, че пропастта в заплатите е направила Великобритания „една от най-неравностойните страни в Европа“.

Увеличаването на социалното неравенство и начините за справяне с него бяха в основата на общите избори миналия месец, заради които консерваторите на премиера Борис Джонсън спечелиха удобно мнозинство.

По-специално основната опозиционна Партия на лейбъристите атакува торите за неуспех при спирането на нарастващото разделение между богати и бедни, което беше подчертано и от Организацията на обединените нации.

Туск счита Брекзит за една от най-грандиозните грешки в ЕС

След световната финансова криза, правителството прилага всеобхватни съкращения и замразяване на разходите.

Джонсън е призован да увеличи разходите в райони в централна и северна Англия в неравностойно положение, които му помогнаха да спечели изборите с подкрепата им за Брекзит.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg