Българският бизнес настоя правителството да промени схемата на компенсация за цената на тока като отмени тавана за енергийна помощ заради кризата, породена от войната в Украйна. 

В противен случай икономиката ни е заплашена от фалити. Това е записано в обща позиция на национално представените работодателски организации, които искат среща с премиера и ресорните министри за договаряне на спешни мерки в енергетиката. 

Бизнесът сочи актуалната цена на електроенергията за днес от 840 лева за мегаватчас и до 1170 лева в пиковите часове. 

ББР ще подкрепя бизнеса с необезпечени кредити заради скъпия ток

А очакванията за следващите дни са цената да достигне 800 евро на мегават, коментира Добри Митрев от Стопанската камара.

„Шокиращо е това, което се случва. Затова ще се опитам да се свържа с премиера, ще настояваме незабавно правителството да промени схемата за компенсации, като отпадне този таван на подпомагане. Икономиката ни, индустрията ни, ще потъне. Очаквам спиране на производства, сериозна безработица, социално напрежение, икономически срив и, за съжаление, и социален такъв“. 

istock
istock

По-тежка е ситуацията с цените на природния газ и суровините за индустрията, каза още Добри Митрев. 

Затова работодателите настояват за спешна среща с премиера и министрите на енергетиката, на финансите и икономиката, на която да бъдат взети спешни мерки за компенсация на производството. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg