Непосилни сметки за ток и отопление вече получиха част от потребителите на светлото и топлото. Мнозина се изправени пред дилемата - как да ги платят или от какво да се лишат – от топлина, светлина или храна, която също продължава да поскъпва.

Полезни съвети в тази посока предлагат от Асоциация „Активни потребители“, според които с лесни трикове можем да спестим не малко пари, около 20% от сметките за енергията, която консумира цялото ни семейство през зимата.

Какви сметки за парно ще платим

Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“ е категоричен, че с малко усилия и компетентност, можем да спестим доста пари от сметките за ток през зимата.

„Трябва да се реагира краткосрочно и затова, ние предлагаме няколко лесно приложими съвети. Много хора са свикнали да проветряват „на ножица“ или при леко открехнат прозорец цял ден. Това е най-разхитителния начин за проветряване. Губи се много енергия, а се проветрява малко. Добрата практика е да се проветрява при широко отворен прозорец за около 1 – 2 минути, в зависимост, колко е студено навън.

istock
istock

Един трик, който много малко хора знаят е, че хладилникът не трябва да е плътно прилепен към стената, защото това пречи на циркулацията и обмена на въздух с топлообменника, който е отзад. Това кара компресорът на хладилника да работи повече време и да черпи повече ток. Едно еднократно усилие променя нещата, хладилникът трябва съвсем леко да се премести напред с 1-2 сантиметра и така ще харчи по-малко ток“ – обясни Богомил Николов.

460 лв. сметка за ток за стая в общежитие

Според него, натрупаният лед в хладилника също води до повече потребление на електроенергия. Използването на електрическите котлони, правилно и според нуждите ни,  също може да доведе до пестене на енергия. Едно малко джезве с кафе например, трябва да слагаме на най-малкия котлон, а не на най-големия. Когато използваме електрическата кана, трябва да наливаме толкова вода, колкото ни е необходимо, а да не я пълним догоре. Ако имаме камина у дома и не я използваме често, добре е да запушваме комина, защото от там излиза топлият въздух в помещението.

istock
istock

„Налагат се и малки вложения понякога, като да си сменим осветлението вкъщи. Например, една LED крушка е 5-6 пъти по-икономична при еднаква осветеност от традиционната крушка с нажежаема жичка. Дограмата на прозорците се изкривява с времето, много прост трик – взимаме един лист, отваряме прозореца, слагаме листа и го затваряме. Ако след това листът се движи свободно, това означава, че дограмата има нужда от прогонване или поставяне на уплътнение“ – посъветва още експертът.

Харчим по-малко за ток, за да спестяваме

При телевизорите и другите електроуреди е много важно да не ги оставяме на режим „стенд – бай“, защото така също се харчи енергия. Можем да включим всички електроуреди на един разклонител, който да включваме и изключваме само с едно копче при необходимост. За да пестим енергия, бойлерът трябва да бъде включен на температура 50-60 градуса, а не на 90 градуса. Пералнята може да пере и на по-ниска температура, от порядъка на 30-40 градуса, ако дрехите не са много замърсени.

istock
istock

„Капка по капка, както се казва, тези съвети могат да ни помогнат да спестим доста средства от енергията, която консумира домакинството ни. Въпреки, че някой хора казват: „икономиката е майка на мизерията, ние даваме идеи на хората с оглед на това да знаят, от там нататък, решението си е тяхно. Всеки човек ще си прецени, дали иска и дали може да си намали сметката за ток“ – допълни още Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg