Не е работа на законодателя да определя размера на минималната работна заплата. Това заяви в своя открита позиция Българска стопанска камара (БСК).

По повод предстоящото пленарно заседание на Народното събрание, на което се очаква гласуване на второ четене на Законопроект на изменение и допълнение на Кодекса на труда 48-254-01-27, от Камарата апелират за разум и отхвърляне на Законопроекта.

Според БСК, предлаганият законопроект противоречи на изискванията на Директива 2022/2041 относно адекватните минимални работни заплати.

АИКБ приема 770 лева минимална заплата, но само ако е брутна

От БСК твърдят, че "автоматичното увеличаване на МРЗ на база на увеличението на средната работна заплата, в дългосрочен план ще доведе до увеличаване на сивия сектор, доколкото се губи връзката с икономическите реалности и производителността на труда."'

Налице са съществени регионални различия, както и различия между отделните сектори – необосновано увеличаване на МРЗ ще затрудни допълнително предприятията в райони, в които равнищата на заплащане като цяло са ниски. Затова са необходими критерии, които да отчитат различни фактори – както икономически, така и социални, твърди Българска стопанска камара. 

Определянето размера на МРЗ трябва да се основава на критериите, заложени в Директивата и Конвенция № 131 на МОТ за определяне на минималната работна заплата. Механизмът трябва да бъде договорен от работодатели, синдикати и държава, чрез механизмите на тристранното сътрудничество, счита БСК.

Българската стопанска камара заявява готовността си да инициира разговори със службите на Европейската комисия и Международната организация на труда в случай на реализиране на тази или подобни законодателни инициативи, които тотално подменят целите и духа на директивата и международните стандарти в областта, подкопават и обезсмислят социалния диалог.

Средна работна заплата за страната, разпределена по области[1]

 

 

Съотношение на минимална работна заплата и средната работна заплата по области, съгласно предложението на н.п. Корнелия Нинова и група народни представители ( 850 лв. МРЗ с добавен 12 % клас прослужено време)

 

 

 

СРС за страната, разпределена по икономически дейности[2]

 

 

Съотношение на минимална работна заплата и средната работна заплата по икономически дейности, съгласно предложението на н.п. Корнелия Нинова и група народни представители (850 лв. МРЗ с добавен 12 % клас прослужено време)

 

 

[1] По данни на НСИ за м. септември 2022 г., обработка на Българска стопанска камара

[2] По данни на НСИ за м. септември 2022 г., обработка на Българска стопанска камара

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg