Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна водещите си лихви и мерките за парично стимулиране на икономиката на последното заседание под ръководството на италианеца Марио Драги, предаде "Асошиейтед прес".

Регулаторът обяви, че запазва лихвата по овърнайт депозитите на банките на ниво минус 0,5 на сто. През септември показателят бе понижен от предходното равнище минус 0,4 на сто.

Основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") остава на нулево равнище (0,00%), а заемната лихва на ниво от 0,25%.

На септемврийското заседание ЕЦБ също така реши да възобнови стимулиращата си програма за изкупуване на облигации на стойност 20 млрд. евро месечно от 1 ноември.

6 наши банки се нареждат в Топ-100 на най-големите в ЦИЕ

iStock

Заседанието, което се проведе вчера, е последното за президента Марио Драги.

На 1 ноември той ще предаде поста си на бившия управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард след осем години начело на централната банка на еврозоната.

Въпросите свързани с предстоящите политически стъпки на ЕЦБ обаче вероятно ще трябва да изчакат новия председател в лицето на Лагард.

ЕЦБ остава в готовност за по-нататъшно понижаване на лихвите

Марио Драги спечели широко одобрение по време на своя осемгодишен управленски мандат за поредица от смели политически действия, които помогнаха за прекратяване на дълговата криза в еврозоната и които поставиха единния валутен съюз на пътя на икономически растеж.

istock
istock

Равнището на безработицата в региона спадна по време на неговото управление до почти рекордно дъно от 7,4%, а еврото отслабва с около 20% спрямо долара, което спомага за подкрепа на износа от еврозоната.

Може ли да се спаси Европа от рецесията и на каква цена

Но агресивната политика на ЕЦБ и стилът на поведение на г-н Драги намериха все повече противници, особено в Германия.

Богданов: Има риск от нова финансова криза

Германските граждани и управляващи са дълбоко скептични относно политиката на ЕЦБ на т.нар. "лесни пари", като се притесняват, че това може да навреди на предпазливите германски спестовници, докато те субсидират силно задлъжнелите правителства в Южна Европа.

iStock

Анализатори и икономисти очакват ЕЦБ да остане в изчаквателна позиция в продължение на много месеци, което сякаш е сигнал, че централната банка до голям степен привърши наличните "боеприпаси".

Те също така предполагат, че обявената в сряда номинация на Германия за нов член на ЕЦБ в лицето на университетския професор Изабел Шнабел на мястото на подалата оставка Забине Лаутеншлегер може да помогне за възстановяването на мостове между ЕЦБ и Германия по време на мандата на Кристин Лагард.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg